Zmaj je zračna sprava načinjena od jednog ili više krila, koja su pričvršćena na jednu ili više uzica kojima upravlja čovjek. Zmajev let omogućuje otpor vjetra i čovjek koji uz pomoć uzica upravlja Zmajem. Zmajeve puštamo rekreacijski, umjetnički, namjensko i duhovno. S dvolinijskim sportskim Zmajevima na natjecanjima možemo plesati zračni balet s time da su Zmajevi izrađeni tako da ostvaruju vučnu snagu s kojom možemo surfati na zemlji, vodi i snijegu.

Premda izum Letećeg Zmaja pripisujemo Kini, odakle i dolaze najbolji materijali za izradu: svilene tkanine za jedro, visoko zatezne svilene uzice, otporne bambusove palice za snažan i lagan okvir, postoje uvjerljivi dokazi da prvi zmajevi potječu iz Malajskog arhipelaga. Najvjerojatnije su to bili ribarski Zmajevi načinjeni od listova koje domaćini na Malajskom otočju upotrebljavaju kao pribor u ribarenju. Prvi poznati zapisi o izumu Zmaja odnose se na kineskog filozofa Mozija (Mo-Di) i Lu Bana (Gongshu Ban) iz 5. stoljeća prije naše ere. U Kini su zmajeve upotrebljavali za mjerenje visine, određivanje brzine vjetra, podizanje ljudi, signalizaciju i vojnu komunikaciju. Prvi kineski Zmajevi bili su ravni i najčešće pravokutna oblika. Bili su oslikani mitološkim motivima i legendarnim junacima te opremljeni strunama i pištaljkama, tako da su svojim letom izražavali dugine boje, a pomoću vjetra stvarali glazbene zvukove i frekvencije. Iz Kine su se zmajevi proširili u Kambodžu, Indiju, Japan, Koreju i zapadni svijet.

U zapadnom svijetu Zmajevi su upotrebljavani za znanstvene pokuse. Benjamin Franklin i Thomas-François Dalibard zmajeve su upotrebljavali kao pomagalo za lovljenje munja, braća Wright su u 18. stoljeću pomoću Zmajeva dizajnirali prvu letjelicu. Počeli su se upotrebljavati u meteorologiji, aeronautici, bežičnoj komunikaciji i fotografiji. Od 1860. do 1910. godine izmišljeni su prvi Zmajevi za letenje čovjeka i vučni zmajevi. Brzim razvojem motornih letjelica zanimanje za zmajarstvo počelo je opadati. 

Danas se Zmajevi mogu vidjeti na velikim zmajarskim festivalima, kao sportsko pomagalo za kiteboarding na vodi, zemlji i snijegu ili na posebnim akrobatskim natjecanjima. U društvu Moldavit imamo na raspolaganju profesionalne njemačke Zmajeve Elliot načinjene od najboljih i najizdržljivijih materijala (karbon CFK Dynamic, linijske uzice Dyneema, 2 x prošiveno poliestersko platno). Njima možete sigurno jedriti, plesati zračni balet ili komunicirati s vjetrom.

Zmaj pruža nevjerojatan osjećaj koji oslobađa veliku dozu adrenalina preko ruku u cijelo tijelo. Prilikom ribolova doživljavamo slične trenutke. Ako primijetimo nekoga tko pušta Zmaja, njegove su kretnje slične kretanju u Tai-Chiju. Pilotiranje Zmaja duhovni je ples čovjeka s vjetrom.

Mental Anguish - Easily Embarressed
00:00 / 00:00