top of page

Zmaj je zračna naprava koja se sastoji od jednog ili više krila, pričvršćenih za jedan ili više konopca kojima upravlja čovjek. Zmajev let omogućuju otpor vjetra i čovjek koji s konopcima vodi vezanog Zmaja. Zmajeve puštamo rekreativno, umjetnički, namjensko i duhovno. S dvolinijskim sportskim zmajevima možemo plesati zračni balet na natjecanjima, dok su Kajti stvoreni da stvore vučnu silu kojom možemo surfati na kopnu, vodi i snijegu.

Iako izum Letećeg Zmaja pripisujemo Kini, odakle dolaze i najbolji materijali za izgradnju: svilene tkanine za jedro, svileni konopci visoke vlačne čvrstoće, otporni bambusovi štapovi za snažan i lagan okvir, postoje uvjerljivi dokazi da prvi Zmajevi potječu iz Malajskog Arhipelaga. Najvjerojatnije su to bili ribolovni Zmajevi, napravljeni od lišća, koje su domoroci Maluku Otoka koristili kao pribor za ribolov. Prvi poznati zapisi o izumu Zmaja odnose se na kineske filozofe Mozija (Mo-Di) i Lu Bana (Gongshu Ban) iz 5. stoljeća prije naše ere. U Kini su Zmajeve koristili za mjerenje visine, određivanje brzine vjetra, podizanje ljudi, signalizaciju i vojnu komunikaciju. Prvi Kineski Zmajevi bili su ravni i najčešće pravokutnog oblika. Bili su oslikani mitološkim motivima i legendarnim junacima te opremljeni žicama i zviždaljkama, kako bi tijekom leta izražavali boje duge te uz pomoć vjetra stvarali glazbene zvukove i frekvencije. Iz Kine, Zmajevi su se proširili u Kambodžu, Indiju, Japan, Koreju i zapadni svijet.

U zapadnom svijetu zmajevi su korišteni za znanstvene eksperimente. Benjamin Franklin i Thomas-François Dalibard koristili su Zmajeve kao pomagalo pri hvatanju groma, a braća Wright su uz pomoć Zmajeva u 18. stoljeću osnovali prvi zrakoplov. Počeli su se koristiti u meteorologiji, zrakoplovstvu, bežičnoj komunikaciji i fotografiji. U razdoblju od 1860. do 1910. godine izmislili su prve Zmajeve za letove s čovjekom i vučne Kajtove. S brzim razvojem motoriziranih zrakoplova interes za Zmajarenjem počeo je opadati.

Danas se Zmajevi mogu vidjeti na velikim festivalima Zmajarenja, kao sportski dodatak za Kajtanje na vodi, zemlji i snijegu ili na posebnim akrobatskim natjecanjima. U Udruzi Moldavit na raspolaganju su nam profesionalni njemački Zmajevi Elliot, izrađeni od najboljih i najtrajnijih materijala (karbon CFK Dynamic, Dyneema linijski konopci, 2x prošiveno poliestersko platno). S njima možete sigurno jedriti, plesati zračni balet ili komunicirati s vjetrom.

Zmaj daje nevjerojatan osjećaj koji pokreće veliku dozu adrenalina preko ruka u cijelo tijelo. Slične osjećaje doživljavamo pri ribolovu. Ako promatramo nekoga kako pušta zmaja, njegove su geste slične Tai-Chi kretanju. Pilotiranje Zmaja je Duhovni ples čovjeka s vjetrom.

Mental Anguish - Easily Embarressed
00:0000:00
bottom of page