top of page
Reconnecting - Eduard Ritok
00:0000:00
AdobeStock_252453343_Preview 1.jpg
P1270006-L kopija.jpg
socotra_0230171cd62fd5305c06500088736246

Zmajeva Krv se bere iz različitih obitelji stabala (Dracaena, Croton, Daemonorops, Calamus, Rotang i Pterocarpus), ali najbolja kvaliteta dobiva se od obitelji Dracaena. Najkvalitetnija Zmajeva Krvi na svijetu dolazi od Dracaena Cinnabari stabala koja rastu samo na otoku Socotra (Jemen) u Arapskom moru. Drveće je vrlo posebno po izgledu i raste u najtežim sušnim uvjetima. Listovi se obnavljaju na svake 3 do 4 godine. Smola je zbog visoke topljivosti i duboke tamnocrvene boje nazvana "Zmajevom Krvi" prije tisućljeća. Od najranijih vremena do danas, koristi se kao tamjan, snažan antiseptik, za bojanje svih vrsta tkanina i kao najfiniji prirodni tamnocrveni lak za drvo.

 

Prvi zapisi o zmajevima krvi potječu iz antičke Grčke, Egipta, Babilona, Indije, Kine i Rimskog carstva (Periplus, 1. stoljeće). U zapisima se također spominje otok Socotra kao izvor najkvalitetnije smole, koja je bila jedna od najcjenjenijih smola starog svijeta. Socotra je vrlo poseban otok na kojem najstarija Arapska plemena žive nepromijenjeno tisućama godina. Na otoku se nalaze i najkvalitetnije vrste stabala Bosvelija. Mještani koriste Zmajevu Krv kao lijek za sve. Upotrebljava se lokalno za dezinfekciju i zacjeljivanje svih vrsta rana, kao koagulant, za prevenciju trudnoće, liječenje proljeva, snižavanje groznice, bolesti dizenterije, internih ulkusa u ustima, grlu, crijevima i želucu, kao i antivirusni lijek za respiratorne i želučane viruse i za kožne poremećaje kao što je ekcem - atopijski dermatitis. Mještani ga koriste i ukrasno, za bojanje vune, lijepljenje keramike, osvježivač daha, za dezinfekciju zuba i ruž za usne.

U Indiji se tisućljećima koristi u raznim obredima, u drevnoj Kini, uglavnom se koristio kao lak za drvo u palačama. Zmajeva krv je također navedena u tekstu iz 16. stoljeća (Stahel und Eyssen), kao sastojak u kupki za kaljenje čelika. Od 18. stoljeća do danas koristi se kao najbolji prirodni lak za talijanske stvaratelje violina. Danas se uglavnom koristi za fotoengraviranje, kao tamjan i kao ljekovito ulje za kožu. Zbog uvjerenja da je to krv zmaja koristi se iu ritualnoj magiji i alkemiji.

 

Danas se niskokvalitetna Zmajeva Krv uglavnom koristi u farmaceutskim proizvodima. Prema nekim istraživanjima, ona poboljšava kemijske i biološke interakcije između stanica, čime se uvelike pomaže u regeneraciji epidermisa i stvaranju vrste kolagenskog punila. Sprečava gubitak vlage iz kože, štiti od slobodnih radikala, poboljšava teksturu i tonus kože, a istovremeno ublažava štetne učinke UVB zraka. Istraživanja su pokazala da je Zmajeva Krv bogata sa proantocianidinima i taninima (vrlo učinkovitim protiv virusa, bakterija i parazita), alkaloidima i lignanima (antikancerogeni).

Dragon's_Blood_Trees,_Socotra_Island_(12
GettyImages-182132577.jpg
IMG_9041-2.jpg
bottom of page