top of page
Midnight Blues - Snowy White & The White Flames
00:0000:00
20200704_134717.jpg
polyanthes_tuberosa_3365_1a.jpg
polyanthes_tuberosa_3365_1a 2.jpg

Tuberoza (Polianthes Tuberosa) je trajnica povezana s agavama; ekstrakti se koriste kao srednja nota u parfumeriji. Ime dolazi od latinske riječi Tuberosa, što znači otečena ili gomoljasta. Postoji 12 vrsta. Tuberoza je biljka koja cvjeta noću i neodvojivo je povezana s Meksikom. Azteci su ju zvali Omixochitl ili Rođeni Cvijet. Ekstruzivna je biljka u indijskoj mitologiji i kulturi. Cvijeće se koristi u vijencima, raznim tradicionalnim ritualima te ukrašavanju i ceremonijama vjenčanja. Na hindskom je poznata kao Rajnigandha ili Raat ki Rani. Rajnigandha znači Noćno Mirisna. Na bengalskom je poznata kao Rajoni-Gandha, što znači Miris Noći. U Kini Wan Xiang Yu znači Noćni Miris, u Indoneziji se Bunga Sedap Malam odnosi na Noćni Mirisni Cvijet.

Tradicionalno se Tuberoza na Havajima koristi za stvaranje leisa. U viktorijansko doba je zbog svog predivnog mirisa smatrana cvijetom koji prati voljene preminule osobe. Miris je opisan kao egzotičan, složen, cvjetni i sladak. Tuberoza raste u duguljastim klasovima, dugim 45 cm, stvarajući grozdove voštanih i mirisnih bijelih cvjetova koji cvjetaju odozdo prema vrhu klasja. Listovi su dugi i svijetlozeleni.

Tuberoza je neodvojivo povezana s Meksikom, odakle se u 16. stoljeću proširila na sve dijelove svijeta. Jedna je od najranijih kultiviranih biljaka. 1519. Španjolci su pronašli Azteke, koji su ju uzgajali, i ponesli ju sa sobom natrag u stari svijet. Kad je predstavljena u Europi, postala je dio mjesečevog vrta (kolekcija bijelog ili pastelnog cvijeća) koji emitira intenzivan miris nakon što padne mrak.

Medicinski Tuberoza pomaže spriječiti mogućnost anemije, povećava razinu krvi i jača imunološki sustav. Cvijet Tuberoze koristan je za liječenje i smanjenje simptoma sive mrene. Pomaže onima koji pate od problema sa spavanjem. Apsolut Tuberoze prije svega osigurava smirujuće i opuštajuće učinke. Preporučujemo ga svima koji su preopterećeni poslom i općim životnim aktivnostima. Opuštanje možemo postići uz pomoć aromaterapije odnosno parfimiranjem kuće, mikro nanosom Apsoluta na tepih, dio tijela ili odjeću. Kad ste zagrljeni njezinom mirisom, osjećate se vrlo opušteno, smireno i blaženo, zato ga preporučujemo i u umjetničkim i kreativnim aktivnostima, odnosno uvijek kad je potreban visok stupanj koncentracije, smirenosti i inspiracije.

Tradicionalno se dijelovi biljke koriste za liječenje akutnih zaraznih bolesti i pirogenih upala, oteklina i opeklina. Smatra se diuretikom i emetičkim spazmolitikom. Koristi se kao sredstvo za liječenje gonoreje i liječenje osipa kod dojenčadi. U Indiji se koristi za liječenje rana i liječenje malarije.

Apsolut Tuberoze ima neprimjereno jači i prirodniji miris od eteričnih ulja. Najbliže je mirisu živog cvijeta u prirodi. Naime, apsolut ne sadrži samo eterično ulje biljke, već i druge važne komponente, pa je stoga složeniji i po sastavu i po mirisu. Apsolut Tuberoze ima veći intenzitet boje, gustoće i trajanja mirisa. Također je puno gušći i postojaniji od eteričnog ulja.

Pri upotrebi moramo svakako biti oprezni, jer se radi o čistom koncentratu vrlo intenzivnog mirisa. 0,5 - 2% ulja razrijedimo u baznom ulju za masažu, pomiješanom u vodi za isparivač, mješavini u spreju za potpuri, kao parfem, 3–5 kapi za kupku. Na 100g baznog ulja ili masti se na primjer preporučuje dodati samo dvije kapi Apsoluta, odnosno toliko da se postiže željeni miris (npr. za isti intenzitet koristi se 10 kapi eteričnog ulja). Ako želite napraviti jednostavan parfem, uzmite 10 ml ulja Jojobe i dodajte 2 kapi Apsoluta Tuberoze. Kao čisti ekstrakt na koži dovoljna je čak i mikro doza, ali trajanje njegovog djelovanja neusporedivo je s bilo kojim eteričnim uljem ili parfemom.

Apsolut Tuberoze jedan je od najčarobnijih i najopojnijih mirisa mjesečevog vrta koji začara atmosferu i ispuni je Kraljevom noćno mirisnom cvijetom.

bottom of page