top of page
Bloom Spot - Alec Considine Meuller
00:0000:00
20210302_144312.jpg
4c4d14cfe8e60a0e3d97c8ec8a5b8af4.jpg
4c4d14cfe8e60a0e3d97c8ec8a5b8af4_edited.

Ruže su duboko povezane s Ljubavlju, ljepotom, predanošću, radošću i Duhovnim preporodom. Privilegirani status ruže u društvu donio joj je zasluženo ime "Kraljica Cvijeća". Riječ „ruža“ dolazi od latinske riječi "Rosa" što znači cvijet. Pripadaju obitelji Rosaceae i rodu Rosa. Većina vrsta dolazi iz Azije, manje iz Europe, Sjeverne Amerike i sjeverozapadne Afrike. Jedna je od najstarijih vrsta na svijetu jer najstariji pronađeni fosil datira iz dobe prije više od 50 milijuna godina. Ruže pokrivaju širok spektar cvjetnica (preko 360 vrsta), zato se cvjetovi razlikuju s obzirom na različite vrste. Na primjer, divlje ruže obično imaju pet latica, a one u kategorijama Stare ruže i Moderne ruže često imaju više setova latica.

 

Miris ruža snažno je prožimao drevni svijet jer je to jedan od najljepših i najsavršenijih mirisa na zemlji. Prvi zapisi o kultivaciji ruža nastali su prije 5000 godina u Sasanidskom Perzijskom carstvu, gdje su ih uzgajali u svrhu liječenja različitih problema, a prvenstveno za proizvodnju ulja. U iste svrhe su ih u velikom opsegu uzgajali stari Grci, Rimljani, Feničani, Kinezi i Egipćani. Ruže možemo naći u gotovo svim drevnim zapisima. U 13. stoljeću počeli su ih donositi iz Sirije u Europu, gdje se ruža, kao i drugdje u svijetu, također vrlo snažno proširila u sljedećim stoljećima.

 

Ruža sadrži antikonvulzivna, hipnotička, analgetička, antioksidativna, protuupalna i antibakterijska svojstva. U tradicionalnoj medicini koristi se za liječenje bolova u trbuhu i prsima, za jačanje Srca, za liječenje menstrualnih i probavnih problema te za smanjenje upalnih procesa. Plemena sjevernoameričkih Indijanaca koristila su prokuhani korijen biljke Damask Ruže kao pripravak protiv kašlja. Također se koristila kao nježni laksativ. Ružino ulje koristilo se za liječenje depresije, tuge, živčanog stresa i napetosti, za smanjenje žeđi, zacjeljivanje rana i liječenje kože. Parna terapija Ružinim uljem korisna je kod nekih alergija, glavobolje i migrene.

 

Poznajemo različite načine proizvodnje Ružinog ulja, ali samo Apsolut daje punu aromu te najbliži je mirisu i ljekovitosti biljke koja raste prirodno. Sva ulja uglavnom se dobivaju iz vrste Damask (vađenje iz različitih vrsta ne stvara razlike u mirisu i ljekovitim svojstvima). Sastav Ružinog Apsoluta je složen i kompleksan. Ta svojstva se odražavaju u njegovoj aromi i ljekovitim učincima. Jer je riječ o prirodnom proizvodu, na njegov kemijski sastav mogu utjecati regionalne i klimatske razlike, poput zemlje podrijetla, količine padalina, razine izloženosti suncu i uvjeta kod žetve. Među glavnim sastojcima Ružinog Apsoluta su feniletil alkohol, citronelol, geraniol i nerol.

 

Za proizvodnju vrlo male količine ulja potrebna je vrlo velika količina ruža. Zato je ulje vrlo skupo, posebno Apsolut koji je čisti ekstrakt. Srećom, u terapijskim pripravcima potrebna je samo mala količina Ružinog ulja. Čisto ulje koristi se samo u mikro nanosima odnosno rijetko se koristi u koncentriranom stanju, jer svoja svojstva najbolje razvija u uljima nosačima poput ulja iz badema, jojobe ili koštica grožđa.

 

Pri doziranju svakako treba biti oprezan, jer je riječ o čistom koncentratu vrlo intenzivnog mirisa. 0,5 - 2% ulja razrijedimo u baznom ulju za masažu, u istom omjeru umiješamo u vodu za isparivač ili raspršivač za potpuri, koristimo ga kao parfem, 3 - 5 kapi za kupku. Preporuča se na primjer dodati samo dvije kapi Apsoluta na 100 g baznog ulja ili masti odnosno dovoljno samo za postizanje željenog mirisa (npr. 10 kapi eteričnog ulja koristi se za isti intenzitet). Za izradu jednostavnog parfema uzmite 10 ml ulja jojobe i dodajte 2 kapi Ružinog Apsoluta. Čisti ekstrakt na koži dovoljan je čak i u mikro dozi, a trajanje njegovog djelovanja neusporedivo je s bilo kojim esencijalnim uljem ili parfemom.

 

Ruža je kroz povijest imala mitsku prisutnost. Povezana je sa simbolom ljepote, Ljubavi, zaštite i Milosti. Gdje god raste – od Kine do Bliskog istoka, Europe i Amerike, priče o ružama u ljudskoj povijesti tijesno su povezane. Ruža je stara Duša i vidjela je uspon i pad mnogih civilizacija. Njezin prekrasan miris i utjecaj zavladali su u umjetnosti, poeziji, pjesmi, vjerskim obredima, a njezina snažna prisutnost i dalje vlada i vladat će u središtu ljudskog SRCA.

Stvarnu i Istinsku Duhovnu vrijednost Ruže otkriva nam sam STVORITELJ u Lorberovim spisima:  

Suze zaplakane Eve iza trnovitog grma su bile skupljene u zemlji te su bile obojane jednako kao njeno crvenilo srama zbog zloupotrebe Adamove posvećene LJUBAVI u njoj. I VJEČNA LJUBAV je vidjela da je svaka tih Evinih Suza pavedna pred Adamom, Sinom MILOSRDNE LJUBAVI; I, gle, jedna Suza je pala na trnov grm, koji ju je zakrivao I gle ta Suza je bila Suza izgubljene nevinosti te je obojila do tada bijeli cvijet tog grma I cvijetovi su pocrvenjeli u znak Evine izgubljene nevinosti. I gle, ljudi sada već poznaju sve biljke na zemlji - njihov ​​pravi istiniti Duhovni smisao pa ne poznajuj, I neče razumijet dok si ne prisvoje preporod koji je smilovanje VJEČNE LJUBAVI po MILOŠĆU OPROSTA u sebi. (Jakob Lorber: Božje Upravljanje)

bottom of page