top of page
High Sierra - Tim Janis
00:0000:00

Plavi Lotos, zvan još Nymphaea caerulea, danas je poznat i kao plavi lopoč. Ekstrakt Plavog Lotosa bio je najznačajnija ritualna biljka drevnog Egipta. Ovu čudesnu biljku mogli bismo vidjeti kako raste posvuda u divljim ribnjacima i nasipima za navodnjavanje uz rijeku Nil. Umjetno su ju sadili i u hramovima i gradskim fontanama. Plavi Lotos postao je vrlo popularan zbog svoje očaravajuće ljepote i pozitivnih psihoaktivnih učinaka. Egipćani su ga koristili pri obredima smrti i rođenja. Slika velikog faraona Ramzesa II. (1290. – 1223. pr. Kr.) gotovo je u cijelosti izrađena od bijelih i plavih Lotosovih cvjetova.

Budući da svojim učincima povećava cirkulaciju, plavi se Lotos kao sveti cvijet tradicionalno koristio za ublažavanje psihičkih boli, za postizanje dobrog osjećaja, koji se može razviti i u euforičan osjećaj. Za neke je narode Plavi Lotos simbol strpljivosti, jer cvijet svojim mirisom djeluje kao pojačivač intuicije. Sadrži antispazmički sastojak zvan nuciferin koji također sadrži aporfin. Povijesno gledano, u starom Egiptu koristio se slično kao danas konoplja, jer je dosta snažan i rijedak afrodizijak.

Apsolut ima neprimjereno jači i prirodniji miris od eteričnog ulja. Najbliže je mirisu živog cvijeta u prirodi. Naime, apsolut ne sadrži samo eterično ulje biljke, već i druge važne komponente, pa je stoga složeniji i po sastavu i po mirisu. Apsolut Plavog Lotosa ima veći intenzitet boje, gustoće i trajanja mirisa. Također je puno gušći i postojaniji od eteričnog ulja.

Apsolut Plavog Lotosa dobiva se metodom ugljičnog dioksida. Ova metoda daje najcjelovitiji ekstrakt, koji je također pogodan za aromaterapiju. Ova metoda izvlačenja ulja jedna je od najkvalitetnijih. Ulja su proizveđena u kontroliranim sterilnim okruženjima i ne ostavljaju ostatke iza sebe, što jamči da su ti vrlo koncentrirani absoluti sigurni za UM, tijelo i DUH. 

Pri upotrebi moramo svakako biti oprezni, jer se radi o čistom koncentratu vrlo intenzivnog mirisa. 0,5 - 2% ulja razrijedimo u baznom ulju za masažu, pomiješanom u vodi za isparivač, mješavini u spreju za potpuri, kao parfem, 3–5 kapi za kupku. Na 100g baznog ulja ili masti se na primjer preporučuje dodati samo dvije kapi Apsoluta, odnosno toliko, da se postiže željeni miris (npr. za isti intenzitet koristi se 10 kapi eteričnog ulja). Ako želite napraviti jednostavan parfem, uzmite 10 ml ulja Jojobe i dodajte 2 kapi Apsoluta Plavog Lotosa. Kao čisti ekstrakt na koži dovoljna je čak i mikro doza.

Na tkanini, tepihu, posteljini, kupki i na koži zaista divno miriše i donosi čistu radost svima koji su zagrljeni njegovim mirisom.

 

bottom of page