top of page
Mind Heist: Evolution - Zack Hemsey
00:0000:00

Filipiniti so vrlo posebna vrsta Tektita (o njegovu fascinantnom djelovanju možete pročitati na podstranici »Tektit«). Njihov je vanjski oblik i skulptura čista čarolija. Anda Filipiniti po obliku su izvana najsličniji Moldavitu, a djeluju snažnije od ostalih Tektita. Energija tih kamenova oslobađa se drugačije nego kod Indokinita (Tektit). Najbolja su zaštita od sveg lošeg. U ekspediciji naše Udruge na Filipinima uz pomoć lokalnih skupljača prvi smo put došli u doticaj s njima. Na otoku Anda, gdje se nalaze najljepši primjerci Filipinita, nekoliko smo se dana od jutra do večeri raspitivali kod lokalnog stanovništva koje se bavi poljodjelstvom. Kamenje naime pronalaze tako da svake godine na rižinim poljima pripreme zemlju za sadnju, a zatim kiša ispere kamenje na površinu polja. Iz godine u godinu pronalaze ih sve manje, tako smo i mi tek uz poteškoće pronašli manju zbirku. Anda Filipinit danas je vrlo, vrlo rijedak. Razlog je to što su u prošlosti skupljači zbog njihove ljepote pokupili sve što se moglo pronaći. 

Bicol Filipiniti mogu se pronaći na sjevernom dijelu Filipina, gdje je lokalna sigurnost manja. Pronalaze ih i iskopavaju ronioci-kopači zlata, koji s kompresorom i uređajem za usisavanje traže zlato u vodenim rudnicima uz plažu. Ti vodeni rudnici nalaze se 30 metara ispod morske površine. Kopači zlata kažu da je zlato tamo gdje su Tektiti, zato uvijek prate Tektite. Njihov je posao jedan od najopasnijih na svijetu. Ta je vrsta također vrlo rijetka, zbog toga su i vrijednosti kamenja više.

Rizal Tektiti zbog svojeg su tipičnog okruglog oblika i nevjerojatnih kanala pravo čudo (danas je to ime za obliku diska, a nazvali su ih po provinciji Rizal 
gdje je bio 1926 godine pronađeni prvi Tektit). Moguće ih je pronaći posvuda na Filipinima, ali se razlikuju po obliku ovisno o nalazištu. Tako imamo Anda Rizal Filipinite i Bicol Rizal Filipinite. 

Svi Filipiniti nastali su zajedno s Tektitima prilikom udara istog Asteroida prije približno 890.000 godina. Različiti oblici nastali su zbog smjera u kojem su letjeli projektili ili kapljice Asteroida. Filipiniti su bili izbačeni gotovo okomito natrag prema Svemiru te su se tako oblikovani i vratili natrag, a Indokiniti i Australiti letjeli su pod malim kutom brzinom do sedam kilometara u sekundi te su prevalili vrlo velike udaljenosti i dobili aerodinamičan oblik. 

bottom of page