top of page
Unknown Track - Unknown Artist
00:0000:00

FRIZBI

Frizbi je aerodinamična sportska sprava koja pomoću kružne rotacije i uvijenih rubova leti zrakom i se pritom se podiže. Frizbi su izumili Fred Morrison i njegova žena Lucile kad su se 1938. na plaži u Kaliforniji dodavali aluminijskim podloškom za pecivo. Prvo ime za Frizbi bilo je »Whirlo-Way« koje su kasnije promijenili u »leteći tanjur« a zatim 1957. u originalni frizbi. Današnji su Frizbiji leteći diskovi proizvedeni od plastike standardnog promjera od 20 do 25 centimetara.

Frizbijima se možemo dodavati rekreacijski ili možemo igrati jednu od mnogih službenih sportskih disciplina. Danas ima mnogo različitih vrsta Frizbija. Disk Golf manji je i tvrđi od klasičnog Frizbija te ima oštriji rub za različite profile letova. Njegova dužina letenja i stabilnost ovise o njegovoj težini i debljini ruba. Rekord u bacanju Diska Golfa drži Simon Lizzote s 263,2 metra. Ultimate Frizbi velik je i standardne težine 175 g. Upotrebljava se za ekipnu igru, slobodni stil (free-style), trening, rekreaciju i opuštanje. Profesionalni Frizbiji za igru sa psom lete sporije s više lebdjenja. Proizvedeni su od savitljivijeg i jačeg materijala da ih pas svojim ugrizom ne uništi ili da si ne ošteti zube. Zbog svoje izdržljivosti, uravnoteženosti, lakoga bacanja i primanja Frizbiji za pse najbolji su rekreacijski pribor za djecu i odrasle. Sličan je Frizbiju leteći obruč koji postiže zavidne dužine bacanja. Frizbiji koji svijetle u mraku igračima pružaju obilje zabave. Proizvedeni su od fosforescentne plastike ili imaju ugrađene LED diode.

Igra Frizbijem slična je odašiljanju, primanju i vraćanju energije. U Društvu Moldavit imamo neke od najboljih profesionalnih američkih Frizbija "Innova Disc Golf" i "Hero USA".

1
6
5
2
3
1
bottom of page