top of page
Interstellar - Groove Addicts
00:0000:00

Zamanšinit je, poput Irgizita, nastao padom velikog asteroida u Kazahstanu prije približno 900.000 godina. Pretpostavlja se da je Irgizit prilikom sudara poletio iz same jezgre nekoliko 100 m visoko, pod visokim kutom, u obliku manjih kapljica, dok je Zamanšinit letio pod niskim kutom i topio se na zemlji. Između njih postoje i neke razlike u kemijskom sastavu, ali budući da su Zamanšiniti veći, oni su stoga i jači od Irgizita.

 

Zamanšinit je fascinantan kamen s posebnim oblicima i visokim sadržajem silicijevog dioksida. Kvalitetniji primjerci imaju gladak glos odbljesak, pa zato blistaju visokim sjajem. Riječ je o zvjezdanom kamenu odnosno ostatku velikog asteroida u kojem je svjetlost puno koncentrirana. Kroz tanki sloj Zamanšinita gotovo ne možeš vidjeti boju. Djeluje slično kao i drugi Tektiti, ali se zbog koncentrirane svjetlosti njegova prisutnost puno osjetljivije odražava na pojedincu i okolini. Poklanja ti neopisivu sigurnost u najtežim trenucima ili situacijama te snažno ti diže razinu svijesti o tome što je ispravno i dobro. Lako možeš napustiti dualnost i osjetiti jedinstvo života kao jednu veliku povezanu obitelj svih koji žive na našom planetu. Vrlo uspješno ti pomaže kod emocionalnih, psihičkih i drugih zdravstvenih nevolja. Preporučujemo ga svima koji su usamljeni ili u strahu od budućnosti, jer daje hrabrost i veliku sigurnost, uz koju nestaje svaki strah, bilo koje vrste ili oblika.

 

Zamanšiniti se nalaze u udaljenijem i rijetko naseljenom jugozapadnom području Kazahstana, u provinciji Aktobe blizu sela Irgiz. Asteroid je pao prije oko 900.000 godina i stvorio 2 km dubok Zamanšin krater (unutarnji promjer kruga 7 km, vanjski promjer kruga 14 km). Zamanšinite i Irgizite možemo, poput Darwinovih Tektita, naći u samom krateru. Na našoj ekspediciji u Kazahstan uglavnom smo pronašli male primjerke, ali srećom i neke veće. Nažalost, uzorci čiste kvalitete rijetki su i vrlo ih je teško pronaći, tako da imamo samo ograničeno izdanje u ponudi.

10.0.jpg
7.0.jpg
20.0.jpg
bottom of page