top of page
The Mystic's Dream - Loreena McKennitt
00:0000:00
AdobeStock_323884630.jpeg

Ekstrakt Mira je jedna od najstarijih i najcjenjenijih Eteričnih smola pored stabla Bosvelija. Dobiva se od šiljastog grma Commiphora Myrrha, koji raste u najsurom pustinjskim područjima sjeveroistočne Afrike i Arapskog poluotoka. Eterična smola grma Mira drugi je posvećeni dar ISUSU i zajedno sa Bosvelijom imao je veliki znaćaj za važnu prijelazno razdoblje Ovana u Dobu Riba prije više od 2000 godina. U starom svijetu Mira je imala jednaku ili čak višu vrijednost od zlata i sve do danas, zajedno sa Bosvelijom, koristi se u najvažnijim hramskim ritualima gotovo svih religija i duhovnih uvjerenja na svijetu.

 

Riječ Mira ili "Murr" potječe od semitskih jezika i znači gorak. Egipćani su ga jako cijenili; koristili su ga kao neophodni hramski Tamjan, u ulju za pomazanje, kao antiseptik za usta i rane, za liječenje artritisa i zajedno s natronom, kao glavnim sastojkom za balzamiranja mumija. Ovaj Mistični Grm često se spominje u Starom i Novom Zavjetu, a njegova Eterična smola bila je središnji Tamjan i ulje prvog i drugog Jeruzalemskog hrama. Napisano je u enciklopediji Islamske Biljne Medicine u Kuranu: „Prežite svoju kuću s mirisom Bosvelija, Mira i Sa'tar-a”.

 

U tradicionalnoj Kineskoj Medicini navodi se da ima vrlo snažan utjecaj na funkcioniranje SRCA, jetre, meridijane slezene i da vrlo dobro čisti staru krv iz maternice. Stoga se preporuča za liječenje reumatskih, artritisnih i krvožilnih problema te za liječenje amenoreje, dismenoreje, menopauze i raka maternice.

 

U farmaciji Mira se koristi kao antiseptik u visokokvalitetnim oralnim vodama i pastama za zube. Također se koristi za dezinfekciju i zacjeljivanje rana, liječenje kožnih bolesti i kao analgetik za zubobolja, modrice i hematome.

 

U medicini se koristi za liječenje gastrointestinalnih poremećaja, ulceracije, prehlade, kašlja, astme, zagušenja pluća, artritisa i raka. Kao dio veće potrage za antikancerogenim spojevima iz biljaka, istraživači su uzeli ekstrakte iz Commiphora Myrrha i testirali ga protiv tumorskih stanica dojke (MCF-7) za koje je poznato da su otporni na antikancerogene lijekove. Istraživanja su pokazala da je ekstrakt Mira ubio sve stanice raka.

AdobeStock_292010604.jpeg
AdobeStock_305529424.jpeg
AdobeStock_131991023.jpeg
bottom of page