top of page
Survive (Nmesh SA Edit) - Sterling Angel
00:0000:00
20220711_103508.jpg
Jasmine_flower.jpg
Jasmine_flower_edited.jpg

Grmlje jasmina ljudi uzgajaju i cijene već tisućljećima. Raskošna biljka poznata je po svojim prekrasnim bijelim cvjetovima i bogatom mirisu. Smatra se da cvijet potječe iz Irana, ali danas se može naći i na područjima s tropskom klimom. U svijetu postoji više od 200 vrsta grmova Jasmina koji dolaze u različitim oblicima, bojama i veličinama. Nalaze se u svim tropskim i suptropskim regijama Europe, Azije i Oceanije. Ali najveća je raznolikost Jasmina u južnoj i jugoistočnoj Aziji.

 

Jasmin je stoljećima popularan zbog svog slatkog, romantičnog mirisa i korišten je u nekim od najpoznatijih svjetskih parfema, uključujući Chanel No. 5. Također je čest sastojak alkohola, slatkiša i deserata.

 

Ime dolazi od perzijske riječi „yasamin“, što znači „božji dar“. Samo jedan od cvjetova koji najljepše miriše može se pohvaliti takvim imenom. U mnogim zemljama Jasmin potiče ljubav i mir, pa se često koristi u svadbenim obredima. Simbolizira skromnost; iako su cvjetovi Jasmina mali i jednostavni, proizvode snažan, ugodan miris.

 

Apsolut ulje se dobiva iz bijelih cvjetova običnog Jasmina, poznatog i kao Jasminum officinale. Prirodni sastojci Jasmin Apsoluta imaju svojstva koja nude mnoge koristi za zdravlje. Ulje se uvrštava među popularne kućne lijekove i koristi za liječenje svega, od depresije do raznih tjelesnih infekcija i rana, dijabetičkih čireva, antibakterijski djeluje protiv E-coli, L. casei, S-mutansa, kandide, psorijaze, koristi se za liječenje grčeva u želucu i grčevitog kašlja, za masažu mišića nakon sportske aktivnosti, aromaterapijsku masažu, porođajne grčeve, no prije svega najpoznatiji je kao snažan afrodizijak s jakim romantičnim i seksualnim učinkom.

 

Želite li unesti uzbuđenje u spavaću sobu, pokušajte nekoliko kapi ulja nanijeti na vrat. Toplina vašeg tijela će pojačati miris. Također možete dodati nekoliko kapi u posteljinu, toplu kupku ili difuzor u spavaćoj sobi.

 

Postoje dokazi da aromaterapija uljem Jasmina učinkovito smanjiva simptome depresije. Studija koja je proučavala Apsolut Jasmina otkrila je da ulje Jasmina značajno povećava uzbuđenje ponašanja u usporedbi s placebom. To je uključivalo značajno povećanje zasićenja krvi kisikom i brzine disanja te regulaciju krvnog tlaka.

 

Što su apsoluti? Apsoluti su prirodni uljni ekstrakti cvjetova dobiveni različitim hladnim postupcima (ekstrakcija etanolom, CO2 ekstrakcija, maceracija, enfleurage, ekstrakcija hladnim prešanjem). Zbog načina ekstrakcije vrlo su koncentrirani te imaju jači i dugotrajniji miris od eteričnih ulja. Najbliže su mirisu cvjetnica u prirodi, pa zato najbolja i najkvalitetnija. Naime, apsoluti sadrže ne samo eterična ulja biljke, već i druge važne komponente, zbog čega su kompleksniji i po sastavu i po mirisu.

bottom of page