High Sierra - Tim Janis
00:00 / 00:00

Plavi lotus, zvan još Nymphaea caerulea, danas je poznat i kao plavi lopoč. Ekstrakt Plavog Lotusa bio je najznačajnija ritualna biljka drevnog Egipta. Ovu čudesnu biljku mogli bismo vidjeti kako raste posvuda u divljim ribnjacima i nasipima za navodnjavanje uz rijeku Nil. Umjetno su ju sadili i u hramovima i gradskim fontanama. Plavi Lotus postao je vrlo popularan zbog svoje očaravajuće ljepote i pozitivnih psihoaktivnih učinaka. Egipćani su ga koristili pri obredima smrti i rođenja. Slika velikog faraona Ramzesa II. (1290. – 1223. pr. Kr.) gotovo je u cijelosti izrađena od bijelih i plavih lotusovih cvjetova.

Budući da svojim učincima povećava cirkulaciju, plavi se Lotus kao sveti cvijet tradicionalno koristio za ublažavanje psihičkih boli, za postizanje dobrog osjećaja, koji se može razviti i u euforičan osjećaj. Za neke je narode Plavi Lotus simbol strpljivosti jer cvijet svojim mirisom djeluje kao pojačivač intuicije. Sadrži antispazmički sastojak zvan nuciferin koji također sadrži aporfin. Povijesno gledano, u starom Egiptu koristio se slično kao danas konoplja jer je dosta snažan i rijedak afrodizijak.

Korištenje Plavog Lotusa: 0,5 – 2 % ulja razrijeđeno u baznom ulju za masažu, pomiješanog u vodi za isparivač, kao smjesu u spreju za potpourri, kao parfem, 3 – 5 kapi za kupku, a povijesno su ga ljudi koristili i kao dodatak vinu, toploj vodi ili čaju. U slučaju gutanja, molimo vas da budete pažljivi, budući da je 100 % ekstrakt ili absolute i vrlo je jak.

Absoluti su mješavine čistih biljnih esencija i prirodnih ulja. Ulja su proizvedena u kontroliranim sterilnim okruženjima i ne ostavljaju ostatke iza sebe, što jamči da su ti vrlo koncentrirani absoluti sigurni za UM, tijelo i DUH.